home
titi

Visvrouwen en kabeljauw 2018

Een expositie met nieuw werk van Titi Zaadnoordijk: alles met vis of
de blote rauwe werkelijkheid van het bestaan, vrouwen, mannen,
borduurwerk, gebreide truien en meer. Zie onderaan voor het persbericht.

In 2019 organiseerde Titi een vervolgexpositie met hetzelfde thema.
Titi heeft sindsdien meerdere werken met ditzelfde thema gemaakt, in 2023 exposeert zij een keuze uit de nieuwe en oude werken met dit thema in Harderwijk in het Stadsmuseum in Harderwijk.

persbericht
Titi Zaadnoordijk hangt haar vis te drogen van 24 juli tot 14 augustus.

Visvrouwen en kabeljauw is de titel van de nieuwe ateliertentoonstelling  van Titi Zaadnoordijk met het thema visserij en de strijd om het bestaan.
Titi maakte o.a. vismannen gedrukt op oude zeekaarten, getekende portretten van vissersvrouwen, een heleboel haring die te drogen hangt en veel klederdracht. Slappe lichamen knipte Titi uit zelfgebreide truien. En aan de waslijn hangt wit ondergoed met geborduurde mannen en vrouwenlijven.

Zeer verscheiden zijn de uitingsvormen en het materiaalgebruik.
Voor haar waslijn gebruikte Titi geen nieuwe hemden maar gedragen exemplaren, soms zelfs zo dat de gaten er in zijn gevallen. Schoongewassen maar een afdruk van de bezwete lichamen van de harde werkers is achtergebleven in het witte katoen, door Titi geborduurd, de energie vastgelegd.
De slappe lijven zijn geknipt uit gebruikte truien, niet nieuw maar al gedragen en afgedankt, dit geldt ook voor hun achterkant van bedrukte katoenen stoffen. De waterkaarten, door Titi bedrukt met vismannen, in aanbidding, dan wel gevangen in een vissenlijf, vertonen de sporen van de vorige gebruikers. Het verleden is voelbaar.
Ook in de tekeningen zien we meerdere betekenislagen, Titi tekent de vrouwen met krijt, potlood of Oostindische inkt en voegt vervolgens met naald en draad vissen toe, letterlijk meer tactiel.
Bovenliggend thema is (de strijd om) het bestaan, het harde werken,
een passie die ook een noodzaak kan zijn of een gevangenis.
Bij Titi is het wat het is, wars van pretenties, geen zwaardoenerij maar relativering die het leven dragelijk maakt. Humor. Titi’s werk geeft moed.

Op 22 juli a.s. is de officiële opening van Visvrouwen en kabeljauw op Voetpad 69, 8483JR Scherpenzeel (Fr).
Iedereen is van harte welkom om 15u ,Titi draagt voor uit eigen werk.
Een deel van Titi’s geborduurde was hangt te drogen bij Opera Spanga, zij voeren ’Aida’ van Verdi op.
De tentoonstelling duurt t/m 14 augustus, di-zo 11-17u. Voor meer informatie www.titi.nl of tel. 06 29154124.